Een eigen huis, oftewel een koophuis, biedt een aantal voordelen boven een huurhuis. Zo kun je alles zo maken, zoals jij mooi vindt en maken eventuele aanpassingen je huis misschien zelfs meer waard. Wel heb je met een eigen huis meer verantwoordelijkheden, denk maar eens aan een aantal verzekeringen die je bij een huurhuis niet allemaal hoeft af te sluiten. Welke verzekeringen dat zijn, lees je in deze blog.

Verplichte verzekeringen

De volgende verzekeringen zijn verzekeringen die je over het algemeen verplicht moet afsluiten bij een eigen huis.

Een woonhuisverzekering

Via een woonhuisverzekering is een huis verzekerd tegen schades veroorzaakt door wateroverlast, brand of een inbraak. Deze verzekering dekt schade aan het huis en alles dat er ‘nagelvast’ aan vast zit. Hier valt bijvoorbeeld de inbouwapparatuur in een keuken onder, maar een losse koelkast niet.

Een overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering wordt in de meeste gevallen verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Zo heeft deze de garantie dat de hypotheek bij overlijden toch afgelost wordt. Hierdoor kunnen nabestaanden in de woning blijven wonen.

Handige verzekeringen

Onderstaande verzekeringen hoeven niet per se te worden afgesloten, maar zijn wel belangrijk bij het hebben van een eigen huis.

Een inboedelverzekering

Alle meubels, maar ook sieraden, de computer en de tv, horen bij de inboedel. Het zijn spullen die niet ‘nagelvast’ zitten en die je dus mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Ze kunnen beschadigen door bijvoorbeeld brand of water en ook kunnen ze onverhoopt gestolen worden. Met een inboedelverzekering krijg je (deels) de waarde vergoed.

Een aansprakelijkheidsverzekering

Het kan gebeuren dat jij of één van de kinderen, per ongeluk iets beschadigt dat van iemand ander is. Met een aansprakelijkheidsverzekering is deze schade gedekt en worden problemen voorkomen.

Rechtsbijstandverzekering

Het is niemands intentie, maar soms gebeurt het; er ontstaat een conflict. En soms loopt een conflict zelfs zo hoog op dat juridische bijstand gewenst is. Een advocaat in de arm nemen, betekent meestal dat je voor hoge kosten komt te staan, maar met een rechtsbijstandsverzekering voorkom je dat je deze kosten allemaal zelf moet betalen.

Wil je heldere informatie over welke verzekeringen in jouw situatie van toepassing zijn, neem dan contact op met Albers assurantie-adviseurs.